fredag 3 januari 2014

De vilda.Jag har mött rätt så mycket vilda djur på alla de hundratals timmar jag sprungit runt bland skog och fält, även om jag ofta kommer hem efter två timmar utan att se någonting mer än några sparvar. Ibland så är ju djuren bara där, om man är på rätt plats vid rätt tid. De flesta gånger har jag haft kameran med mig och många gånger har jag fått bilder. Ofta händer det att jag möter dem i skogen men att jag inte hinner mer än reagera innan de försvunnit. Men ibland, de där sällsamma gångerna jag haft tur har djuren dröjt sig kvar och jag har lyckats ta lite bilder.

Som den här unga grävlingen. Jag var ute på en lång cykeltur för någon sommar sedan och cyklade iväg till en bondgård för att fotografera korna på sommarbete. På vägen hem genom skogen satt den här grävlingen i ett vildhallonsnår och mumsade på hallon när jag cyklade förbi. Jag stannade cykeln och då hade grävlingen försvunnit, men jag såg vilket håll den sprang ut och stannade och letade efter den. Under en stor sten bara några meter bort hade hen krupit in och lagt sig. När jag närmade mig försiktigt verkade den inte alls bekymrad så jag la mig ner på marken och tog lite bilder på sötnosen innan jag lämnade den åt att fortsätta mumsa hallon.På en annan långcykeltur i somras stod den här råbocken på ett fält i värmen. Jag följde efter honom fast han hade sätt mig och rörde sig mot skogen. Jag sprang över åkrarna och hoppade med kameran över tre stora diken. När jag kom in i skogen dit jag sett honom gå stod han bara där och tittade på mig. Utan större rädsla eller bekymmer. Han stod så fint och tittade på mig i flera minuter, slickade sig lite på ryggen och sedan gick han långsamt längre in i skogen.
Den här räven kom hem till oss i februari för ett par år sedan. Det var en hård och kall vinter med -20 grader och massor med snö, så hen tvingades nog närmare oss människor för att leta mat. Oskyggt gick den längs vårt hus och sprang sedan iväg längs den plogade vägen. Efter det la vi ut falukorv till de hungriga rävarna.Och den här älgen möte jag i november. Även den dröjde sig kvar längre än vad älgarna vanligt vis brukar göra. Han stod och tittade nyfiket på oss ganska länge innan han travade iväg.


1 kommentar:

Lisa sa...

Såååå coola bilder! Helt fantastiska! Grävlingsfotona hade jag aldrig sett. Underbart!! Snart har du fotat hela Sveriges fauna.