torsdag 1 maj 2014

Valborg.

Uppsalaborna vet hur man firar valborg. Har aldrig varit på en sådan plats där valborg är så stort som i Uppsala, och i år för första året tog jag mig in till stan för att se lite av de där aktiviteterna som Uppsala folket brukar prata så mycket om.  Innan igår hade jag aldrig sett forsränningen. Brukade skylla på att jag inte bott i Uppsala hela livet och därför inte har de traditionerna, men det är ingen ursäkt efter att ha bott 7 år i Uppsala kommun.

Forsränningen drog igång klockan 10:00 så jag var där och letade reda på en plats vid på klockan 9:00. Jag trodde jag var tidig.
Så tidig var jag inte. De platser som jag funderat över att ta var redan sedan länge fulla med människor. Picknickande, sittande och stående. Skumpa, öl och cider var de populäraste frukostdryckerna. Jag har aldrig sätt så mycket folk i Uppsala tidigare. Inte på kulturnatten, inte på karnevalen och inte på studentdagen.

Poliser, försäljare, tiggare, barn, studenter och gamla. Alla hade samlats tillsammans för denna dag.

Forsränningen var kul. Alla var glada, taggade, vänliga, utåtriktade och trevliga. Jag hade tänkt mig runt tjugo flottar och en del folk.
Jag hade inte tänkt mig hela Uppsala med hundra stycken mycket välgjorda farkoster, skrikande publik, tv-kameror, kommentatorer och och dykare i våtdräkter beredda i fallen. Det såg riktigt kul ut att vara med i forsränningen. Om jag i framtiden pluggar i Uppsala skulle jag nog överväga att delta.

På kvällen åkte jag till Uppsala högarna för att se majbrasan. Finns brasor lite överallt, men den är finast.  Det snöade och var kallt då, men brasan var fin.

Sedan snöade det hela natten och jag vaknade till vinterlandskap och 2 dm snö på första maj. Det var bara fyra dagar sedan det var sommarvarmt och idag var det vinter igen. Humlorna surrade förvirrat, lönnblommorna ramlade av, björkarna böjde sig, gullvivor och liljekonvalj blev begravda, OCH taket på hönsgården gick sönder. Vi har jobbat i timmar på det där taket och precis satt upp hela igen efter vintern. Jag var otroligt arg och sur på allt och alla imorse på grund av detta.

Det var inte därför jag spenderade gårdagen med att hälsa våren.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Älskling, jag håller med. Snön var verkligen en ovälkommen gäst. Men dina bilder! Som vanligt blir jag helt fascinerad över hur du lyckas fånga ögonblicken. Älskar dem alla, men gillar verkligen den med paret i grå trenchcoats, och alla vackra Uppsala bilder med människor som du fångar i ögonblicket! Fantastiskt! Kram mamma

Anonym sa...

Ja, vilka bilder! Jag kan verkligen känna feststämningen när jag
ser dom.
Sen slog det mig vad roligt det är att läsa det du skriver, du fångar
det lite udda lika fint med ord som på bild. Det blir intressant!!
Tack Emme för att du delar med dig av ditt liv! Kram Annika

Pernilla sa...

Jag älskar eldbilderna. Den med grillkorven är jätterolig. Jag har aldrig varit i Uppsala på Valborg men Johan har berättat hur galet det är. Kul att få se det på bild! Saknar er redan där borta! Stor kram

Lisa sa...

Paret i trenchcoat och elden är underbara!!